Dacă ai un startup, indiferent de domeniul de activitate (poate fi vorba de servicii web, materiale de construcții sau un restaurant), ai nevoie de un site. Oamenii folosesc din plin Internetul pentru a găsi produse și servicii. Un site va fi exact puntea de care are nevoie businessul tău pentru a avea acces la un grup de potențiali consumatori, care crește zilnic.
Necesitatea prezenței online în zilele noastre deja nu mai are nevoie de argumente suplimentare. Iată, totuși, două aspecte semnificative pentru marketingul online :
- 81% dintre cumpărători prospectează piața online înainte de a face o achiziție importantă (Retailing Today, 2014);
- 50% dintre căutările pentru produse la nivel local au determinat utilizatorii să viziteze un magazin în termen de o zi (Google, 2014).
Lupta cu concurența – înspăimântătoare fără o strategie corectă
Startup-urile beneficiază din plin de tehnologie. Dar majoritatea se lovesc de un zid imens atunci când se lansează: vizibilitatea. În fond, piața oferă bunuri și servicii variate, pentru toți consumatorii. Cum atragi clienții spre serviciile tale?
Există o multitudine de variante pentru care poți opta pentru a căpăta notorietate și vizibilitate. Dar, ca business în formare, sunt multe aspecte pe care trebuie să le iei în calcul, bugetul fiind unul dintre ele. Uneori concurezi cu companii existente de mult timp pe piață, care dispun de bugete mari pentru publicitate, pe care nu le poți nici măcar egala. Dar cum poți folosi ceea ce știi despre utilizatorii Internetului în favoarea startup-ului tău?
De ce e important SEO pentru startup-uri?
Oamenii caută pe Google lucruri de care au nevoie. Este un fapt prea bine cunoscut, care nu mai are nevoie de nicio demonstrație. De ce nu ai folosi motoarele de căutare ca soluție pentru afacerea ta? În fond, Google îți oferă oportunitatea de a fi relevant acolo unde ai nevoie să fii. De aceea, promovarea site-ului poate atrage utilizatorii Internetului spre serviciile oferite de tine.
O modalitate eficientă de promovare, atât sub raportul costurilor, cât și sub cel al rezultatelor, este optimizarea SEO. Desigur, ca antreprenor în online, cel mai probabil ai auzit despre asta. Site-ul businessului tău trece printr-o serie de proceduri cu scopul de a apărea în primele rezultate în Google, pentru anumite cuvinte cheie.
Optimizarea tehnică a site-ului – primii pași spre a deveni vizibil
Dar cum faci asta? O campanie SEO presupune atât o parte tehnică, on-page, cât și o parte de atragere de backlink-uri spre site-ul tău. Din punct de vedere tehnic, există o serie de audituri prin care trece un site pentru a îndeplini rigorile de indexare ale motoarelor de căutare. Unele dintre cele mai importante aspecte din punctul de vedere al optimizării on-page sunt definirea tag-urilor headings și al tag-ului alt al imaginilor.
Tag-urile <h1> - „scheletul” paginii tale
Heading-urile sunt tag-uri HTML notate cu <h>, ce pot primi valori între 1 și 6, <h1> fiind cel mai important. Aceste tag-uri sunt foarte importante, întrucât motoarele de căutare le percep ca fiind structura paginii, furnizând informații despre subiectul paginii respective.
Pentru a fi optimizate pentru motoarele de căutare, heading-urile trebuie să respecte următoarele reguli:
- fiecare pagină trebuie să conțină un singur tag <h1>;
- tag-ul <h1> trebuie să fie diferit de meta titlu;
- tag-ul <h1> trebuie să fie întotdeauna amplasat deasupra celorlalte heading-uri;
- din punct de vedere SEO, este important ca o pagină să conțină heading-urile <h1> și <h2>, prezența celorlalte nefiind obligatorie;
- heading-urile trebuie să fie construite în jurul cuvintelor targetate.
Alt image – cum îi explici lui Google conținutul imaginilor
Tag-ul alt al imaginilor (alternate text) este un tag HTML folosit în cadrul imaginilor și are rolul de a oferi informații motoarelor de căutare despre conținutul imaginilor respective, cu scopul de a facilita indexarea și categorisirea acestora. Pe scurt, îndeplinește rolul unei descrieri pentru imaginile de pe site.
Este recomandat ca fiecare imagine de pe pagină să aibă un atribut alt definit, cu excepția celor care fac parte din designul site-ului, cum ar fi butoanele sau icon-urile de mici dimensiuni. Prin optimizarea imaginilor, pagina ca ansamblu primește un plus de vizibilitate în ochii motoarelor de căutare.
O campanie de promovare SEO nu se rezumă doar la aspectele prezentate mai sus. Însă, procesul de optimizare fiind destul de complex, fiecare etapă contribuie la o mai bună indexare a site-ului de către Google. Ținând cont de fiecare detaliu, te vei bucura de un ranking din ce în ce mai bun, ceea ce va determina, implicit, și o creștere a businessului tău.