Ați auzit de Microsoft Office? Pariez că da, după cum pariez că o mare parte dintre cei care aveți joburi la birou folosiți măcar unul dintre produsele din suita Office, probabil Word sau Excel. Microsoft este blamată de multă lume pentru hibele pe care le avea Windowsul (mai ales în trecut, că versiunile noi sunt foarte stabile), dar pe partea de business, orice om serios folosește Office-ul lor, fără discuție. Excelul de la Microsoft, deși costă, nu este doar cel mai bogat în opțiuni, dar și cel mai rapid (pornește aproape instantaneu) și lipsit de erori. Suita Office constituie prima treaptă a unui sistem ERP.
Programe ca Word, Excel sau PowerPoint sunt foarte bune pentru redactarea anumitor referate, trasarea anumitor grafice, construcția anumitor tabele și monitorizarea evoluției vânzărilor sau diverse alte analize de birou, fiind tocmai de aceea folosite cu succes în cadrul aproape oricărei firme, inclusiv de la noi din România. Dar în cadrul unei firme care-și ține evidența pe calculator, ai nevoie de nșpe grafice, nșpe tabele, o mulțime de statistici. Ce-i lipsește suitei Office este tocmai elementul coagulant care să o transforme într-o soluție de ansamblu, care să poată gestiona toată activitatea firmei respective.
Ceva mai puțină lume știe că Microsoft a creat o astfel de soluție universală, practic un sistem de cloud erp numit Microsoft Dynamics NAV, având în centru clasicul Office (ilustrat în clipul video de mai jos). ERP vinde de la enterprise resource planning și denotă faptul că sistemul în cauză este adecvat pentru companiile mici și mijlocii. Iar cloud vine de la faptul că toate datele sunt păstrate în spațiul virtual (pe serverele Windows Azure, foarte fiabile). Ce face acest sistem? Este practic o aplicație coerentă care vă poate stoca toată activitatea firmei într-un mod unitar și eficient. Evident, având datele salvate acolo, beneficiați de o mulțime de instrumente de analiză și planificare foarte bine gândite astfel încât să fie cât mai simple și utile, pe care le puteți apela dintr-o unică interfață și care sunt foarte ușor de folosit.
Faptul că sunt în cloud le face imune la eventualele căderi de curent sau la stricarea calculatoarelor din sediul firmei dvs și vă dă posibilitatea de a fi productivi chiar și când sunteți acasă sau în concediu, conectați în aplicație doar prin intermediul tabletei sau a telefonului mobil. Evident, există o curbă necesară învățării acestui sistem, dar există și variante românești, construite pe platforma oferită de Windows, care să vă asigure suportul necesar și să facă această tranziție sau învățare cât mai ușoară pentru dvs. Asta mai ales că vin cu două săptămâni de testare gratuită, ca să vedeți despre ce este vorba, înainte de a cumpăra.
De fapt și ca să fiu cinstit, eu știu de o singură variantă românească, respectiv cea din linkul de mai sus.