Dacă intri pe un site de anunțuri imobiliare, vezi o grămadă de apartamente la niște prețuri de Occident. Personal nu-mi explic cum speră proprietarii să le vândă, câtă vreme urcă prețurile undeva sus, în stratosferă, și înclin să cred că piața imobiliară de azi este o bulă care se va sparge în viitor, din cauză că foarte puțini dispun de banii necesari cumpărării unui apartament într-un oraș mare din România. Până atunci însă, dacă vrei totuși să-ți cumperi un apartament și ai nevoie să-i afli prețul exact, poți apela la un evaluator ANEVAR.
Ce este un evaluator ANEVAR? Un evaluator ANEVAR este, simplu spus, un evaluator imobiliar membru ANEVAR. ANEVAR este acronimul Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România. Această asociație a luat ființă în anul 2011, în baza Ordonanței Guvernului României nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 99/2013, ca organizație profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizați care dobândesc această calitate, în condițiile prevăzute de actul normativ mai sus menționat. Este o definiție alambicată, luată chiar de pe site-ul oficial. Pe scurt: ANEVAR este numele care-ți garantează că firma adusă de tine să-ți facă evaluarea chiar se pricepe la așa ceva iar actele pe care ți le semnează au valoare în fața instituțiilor românești. Sigur, ANEVAR s-a născut recent, dar membrii ei au și câte 20 de ani de experiență în domeniu.
Practic, există o întreagă nișă sau business al acestor evaluatori, care se ocupă în special cu evaluari cladiri comerciale, deoarece societățile comerciale au nevoie de evaluări periodice ale clădirilor din componența lor, în vederea stabilirii corecte a impozitului pe clădiri, care se face periodic, cel puțin o dată la trei ani. Un astfel de evaluator îți va fi de folos și atunci când vrei să calculezi aportul clădirii la capitalul social al companiei sau când vrei pur și simplu să obții un împrumut de la o bancă, ca persoană fizică, și ai nevoie de stabilirea valorii exacte a proprietății pe care vrei s-o pui gaj (sau pentru a cărei modernizare vrei să iei credit etc).
În concluzie, evaluatorii imobiliari sunt specializați pe estimarea cât mai corectă a prețului real al unui imobil sau al unei clădiri, pentru că aceste informații sunt folosite de bănci sau de stat, de exemplu în cadrul impozitării persoanelor juridice. Și ca atare, atunci când vrei să realizezi o tranzacție imobiliară, chiar dacă nu ai firmă, poți apela la serviciile lor pentru a afla dacă prețul cerut de cumpărător este sau nu justificat. Concret, dacă vrei să iei un apartament în capitală, poți să-i faci o evaluare prealabilă, pentru a vedea dacă nu cumva apartamentul respectiv valorează doar pe jumătate, datorită de exemplu construcției vechi, ce stă să pice, sau din alte cauze pe care tu nu le știai, și astfel riști să-ți iei țeapă cumpărându-l.
Mai ales la cât au ajuns prețurile apartamentelor, poate că o astfel de evaluare merită.