Nu știu alții cum sunt, dar eu am un punct fix pe tavan. Din toată casa, punctul ăla fix de pe tavan, de deasupra biroului meu, e locul în care mă reculeg, mă detașez de orice problemă și, eventual, locul de unde îmi vine inspirația pentru un nou articol. Când nu mai am idei despre ce să scriu, acolo mă uit, în tavan. Punctul meu de vedere. Și astăzi, ceva mai devreme, fiind eu în criză de idei de articol de blog, am fixat cu insistență punctul respectiv, dar fără efect. De ce este un singur punct, vă întrebați? Pentru că pe restul suprafeței tavanului nu prea mă pot uita, că-i vechi și nevopsit și cu urme de țânțari morți, de pe vremea când aveam țânțari. Și gândindu-mă eu la cât de mizer e tavanul meu, iată că totuși, până la urmă, mi-a venit o idee: poate că n-ar strica să-mi instalez un tavan extensibil!
Am văzut un clip pe YouTube și am citit niște chestii interesante despre tavane extensibile, un domeniu practic nou pentru mine. Prima dată am crezut că e vorba de niște tavane care se pot ridica sau coborî, dar nu, este vorba despre niște tavane care sunt montate astfel încât să lase un spațiu între tavanul original și noua suprafață. Și arată superb. Ideea de bază este că având posibilitatea de a pune ce suprafață vrei tu în locul tavanului inițial, sky is the limit, cum spun americanii. Imaginați-vă o suprafață perfectă, fină, strălucitoare și reflectorizantă ca o oglindă. Clipul zice că nu mă voi mai uita niciodată la punctul meu fix de pe tavan la fel! Pentru că acum totul va fi strălucitor și curat, așa că va fi o plăcere să privesc în orice colț sau punct doresc.
Există câteva avantaje însemnate ale tavanelor extensibile. Nu trebuiesc revopsite. Niciodată. Nu se degradează. Nu se corojesc și nu li se ia vopseaua, nici culoarea sau strălucirea. Practic, nu au defectele celor clasice, acoperite de var și vopsea. Nu mucegăiesc și nu formează condens. Sunt rezistente la vapori și clor. Nu atrag praful și nici umezeala. Apoi, mai sunt câteva considerente de ordin și mai practic. Țineți minte acel birou cu tavan atât de înalt, încât iarna veșnic era frig? De ce să încălzești aerul de deasupra capului tău (evident, căldura tinde să urce, aerul cald fiind mai ușor), în loc să încălzești suprafața de aer care îți este utilă? Prin coborârea tavanului ceva mai jos, poți reduce consumul de energie (gaz etc) iarna. Dar ultimul și poate cel mai de seamă argument este cel estetic. Pentru că tavanul extensibil poate avea o mulțime de texturi, în care pot fi imprimate tot soiul de modele, obținându-se astfel o suprafață decorată uneori mirific, alteori subtil, deseori chiar artistic, după cum rezultă din imaginile alăturate.
Astfel de tavane extensibile se pot monta în orice tip de case, apartamente, birouri, camere de copii, hoteluri sau magazine. Dar mai presus de toate, ele sunt utile bloggerilor. Pentru că având unul deasupra capului meu, n-aș mai fi limitat la un singur punct pe care trebuie să-l privesc; atunci când aș ridica ochii spre tavan, peisajul mirific pe care l-aș vedea ar acționa ca o muză, iar pe blogul meu ar începe să curgă textele inspirate și frumoase. Păi nu?
Lăsând gluma la o parte, cred că pentru cine își permit, ele sunt o chestie foarte mișto.