Sunteți la curent cu ultima controversă din Social Media, legată de Coca Cola? Pe scurt, cunoscuta firmă ar fi alocat ditamai bugetul (250.000 de euro) pentru o campanie cu vloggeri români, printre care și Ilie Bivol. Cetățeanul e în centrul unor scandaluri legate de faptul că a cerut donații ca să-și reconstruiască casa arsă, filmându-se cu părinții lângă ea, înainte ca pompierii să declare că acolo n-a ars nimic ci doar s-au afumat câteva lucruri, că atrage minori într-un grup de Forex și alte asemenea. Câțiva le-au atras atenția celor de la Coca-Cola, iar răspunsul ar fi fost că știu, dar la ce comunitate are omul (peste un milion de abonați), își asumă. Unii au scris despre asta, iar Răzvan Baciu a făcut chiar un clip video:
Dar nu despre un anumit brand de sucuri voiam să vă vorbesc azi. N-am nicio treabă cu Coca-Cola, nu le beau sucul și nu mă interesează cu cine aleg să se asocieze, iar partea de sus a fost introductivă. Motivul pentru care am postat clipul anterior este că spre finalul lui, se poate observa cum Răzvan folosește o presă manuală cu care presează peturile de suc, ca ele să ocupe mai puțin loc, înainte de a le duce la ghenă. Practic este prima dată când văd o astfel de presă la cineva, deși ea ar trebui să fie un instrument banal la casa omului. Să mă explic.
Zi de zi aruncăm tone de gunoaie. Nu individual, ci însumat, în grup. Dintre aceste gunoaie, plasticurile în general ocupă foarte mult loc (mai ales ambalajele) și pot fi compactate. Un compactor manual sau chiar o astfel de presă simplă poate să-ți ușureze viața, reducând dimensiunea gunoiului pe care vrei să-l arunci. Eu folosesc parțial ideea asta la pungi: toate pungile folosite le bag într-un bidon de 5 litri de apă, evident fără apă, unde pot fi presate și ocupă mult mai puțin spațiu decât în coșul de gunoi. Nu miros, nu se degradează și nu te încurcă, iar când se umple bidonul, îl pot arunca foarte simplu și elegant. În plus, este deja sortat, fiind doar plastic. La noi în România ăsta nu-i un lucru de interes, dar străinii trebuie să își sorteze tot gunoiul, altfel nu li se ridică.
Probabil că am avea destul de multe de învățat de la cei din afară. Cât despre prese și compactoare manuale, există și varianta unora ceva mai mari, care îți ajung până la brâu, cum este cel din clipul următor:
Personal nu știu decât o singură firmă de compactoare manuale în România, dar cred că este suficient, dat fiind că firma în cauză distribuie inclusiv compactoare de calibru și prese de balotat industriale, adică sunt The Real Thing. Evident că astfel de compactoare manuale pot fi utile nu doar la o gospodărie individuală, ci și la un spital, o fabrică, un local etc. Dincolo de aceste întrebuințări, clipul lui Răzvan mi-a trezit interesul pentru o presă manuală simplă, de agățat pe perete, cu care să poți compacta sticlele de apă minerală băută, astfel încât să nu mai ocupe atâta spațiu. Sau, la rigoare, peturile de Coca-Cola.