duminică, 16 septembrie 2018

Curiozități despre sticla laminată

 

Sticla laminată este una dintre cele mai rezistente sticle fabricate de om. În general se obține prin suprapunerea a doua sau mai multe straturi de sticlă, între care se intercalează unele folii sintetice, practic foliile de laminare, care au rolul că în cazul spargerii, cioburile rămân atașate pe folie și nu produc accidente în exterior. Există mai multe categorii de sticlă laminată ce se utilizează în varii domenii, cum ar fi la parbrizele mașinilor, la geamurile sau pereții unor locuințe, dar și la geamurile antiglonț ale vehiculelor blindate.

tavan de sticla

La capitolul furnizori, pe piața locală Glas Expert acoperă, prin sticla securizata Xglas bazată pe gama EVOLAM T, probabil orice nevoie din acest domeniu, a fiecărui client. EVOLAM T este o sticlă laminată foarte dură, din clasa EVODUR, care după fabricare nu se mai poate găuri, finisa, tăia sau emaila. Singurele prelucrări ulterioare posibile sunt șablarea și vopsirea. Având un indice de rezistență la stres mecanic mult mai ridicat decât EVOLAM, sticla securizată Xglass se poate întrebuința cu succes la următoarele:

  • Grinzi de sticlă, proiectate astfel încât să asigure suportul structural al unor laminatoare, pardoseli din sticlă etc;
  • Pardoseli din sticlă, formate în general din trei straturi de sticla securizata Xglas; două dintre ele sunt necesare pentru preluarea sarcinii, în timp ce a treia este de siguranță;
  • Balustrade din sticlă, confecționate tot din EVOLAM-T, pentru o rezistență și protecție crescută;
  • Vitrinele unor magazine pot avea la bază și ele sticla securizata xglass, mai ales atunci când se dorește ca ele să protejeze bunurile din magazin de potențialii hoți (geamuri anti-efracție).
Glas Expert poate furniza inclusiv sticlă securizată pentru construcții de dimensiuni mari, cum ar fi centre comerciale sau stadioane. Un avantaj al pereților de exterior (outdoor) din sticlă securizată este acela că sticla laminată, mai ales cea cu conținut scăzut de fier, are un indice de transparență foarte ridicat, ceea ce înseamnă că ea lasă lumina să pătrundă în interior.

Un alt avantaj al sticlei laminate este gradul crescut de protecție fonică comparativ cu sticla obișnuită. Din acest motiv ea este uneori folosită în încăperi ce se doresc a fi izolate fonic dar cu geamuri sau pereți din sticlă, transparenți.

Sticla laminată a fost inventată în 1903, de către chimistul francez Edouard Benedictus.

    Choose :
  • OR
  • To comment