joi, 20 septembrie 2018

Spune-mi ce ușă ți-ai luat...

 

Buffon spunea că omul este stilul însuși. Personal am cunoscut sau am cunoștință de oameni care și-au cumpărat mașini scumpe, pentru că deh, dau bine la public, dar nu au bani de benzină să meargă unde vor cu ele, sau se plâng tot timpul că e scumpă. Oameni care trăiesc prin diverse țări străine, pentru că deh, sunt în Franța sau Spania sau [inserează numele țării aici], dar le trimit părinții bani de acasă. Și oameni care pe din afară și-au aranjat casa foarte frumos, dar înăuntru le curge apa de la robinet tot timpul.

usa frumoasa de interior

Una dintre chestii exterioare pe care toată lumea, absolut toți vecinii mei sau ai tăi urmăresc să o schimbe cât mai des și cu care vor să se "afișeze", este ușa. Mă refer, dacă locuiesc la bloc, la ușa de pe hol, ușa de la intrare. N-am înțeles niciodată de ce ușa asta cântărește așa de mult și trebuie schimbată așa de des, astfel încât să arată câți bani ai și tu și ce multe îți permiți, în condițiile în care ușa de dinainte era absolut frumoasă și perfect funcțională.

Desigur, nu putem discuta de gusturi și bani fără a aminti măcar tangențial de estetică. Estetică care, la foarte mulți români, lipsește aproape cu desăvârșire. Dar ce să te aștepți de la o serie de conducători de BMW sau Mercedes care sparg semințe în tribunele stadioanelor, înjurându-i pe fotbaliști, și ascultă manele? Dacă gusturile în muzică sunt deplorabile, cum v-ați aștepta ca cele legate de artă, design sau arhitectură să fie diferite? Locuința acelui om va fi decorată, probabil, ca interiorul lui: țipător și cu mult kitsch.

În concluzie, iată un test simplu și eficient de cuantificare a simțului estetic și posibilităților materiale ale unui om: ignorați tot ce se vede în afară. Ignorați-i mașina și ceasul de pe mână, că acolo nu poate face prea multe, mașinile vin cu o caroserie standard. Mergeți în schimb la el în casă și uitați-vă ce usi de interior are. Dacă sunt usi de interior de calitate, alese cu gust și rafinament, atunci respectivul merită aprecierea voastră. Altfel, dacă banii nu sunt o problemă, atunci e clar că-i vorba de o lipsă de simț estetic și ponderare.

Nu vă uitați la poartă sau la ușa de la intrare. Aia întotdeauna va fi foarte mișto. Paradoxal, chiar și la cei mai săraci.

    Choose :
  • OR
  • To comment