luni, 29 ianuarie 2018

Schimburi de cryptomonede

 
Dacă nu trăiți într-o peșteră, ați auzit cu siguranță de noua revelație financiară: bitcoinul. Adulat și blamat deopotrivă, bitcoinul i-a făcut pe unii milionari. Nu știu alții cum sunt, dar pe mine mă interesează tot mai mult subiectul ăsta, din motivul evident că valoarea bitcoinului (și a cryptomonedelor în general, că sunt mai multe) continuă să se aprecieze. Faptul că nu pot cumpăra cu el haine sau roșii nu mă deranjează, câtă vreme există locuri unde poti sa cumperi si sa vinzi cryptomonede în voie. Sau câtă vreme pot să-mi plătesc cu bitcoini un pachet de găzduire la WordPress.com, dacă vreau. ;)


Acum, ce sunt aceste cryptomonede? Pe scurt, sunt monede digitale sau criptografice, care nu au un corespondent fizic, cum este leul, unde avem hârtie de 1 leu, monedă de 50 de bani etc, ci există doar ca niște numere într-un portofel virtual. Să-ți deschizi un portofel e destul de simplu, există numeroase firme ce oferă posibilitatea asta (contra unor comisioane minime plătibile tot în cryptomoneda respectivă) iar majoritatea cryptomonedelor îți permit descărcarea unui program ce îți poate ține un portmoneu pe propriul tău calculator. Problema este schimbul.

Practic, eu vreau să pot schimba în voie lei în bitcoini sau litecoini, și invers. Asta îmi deschide două posibilități: posibilitatea de a deține o cryptomonedă în speranța că valoarea ei va crește în timp (mult mai mult decât crește euro față de leu, spre exemplu), ceea ce-mi va asigura un câștig, sau posibilitatea de a vinde/cumpăra servicii în mod anonim (un avantaj al monedelor crypto) și cu taxe/comisioane minime (sau oricum, mai mici decât cele practicate de bănci). Așadar, ce mă interesează este posibilitatea de a tranzacționa monedele respective.

Și pentru asta îmi trebuie niște site-uri care să mă lase să schimb sau tranzacționez cryptomonede cu monedele obișnuite. Cam similare cu băncile sau schimburile valutare. Un exemplu e în primul link; încă nu l-am studiat, dar cam asta e ideea. În plus, apariția și dezvoltarea acestor site-uri de vânzare și cumpărare a cryptomonedelor constituie o garanție că acest tip special de "valută digitală" este în creștere (a popularității) și că nu vei rămâne cu depozitul tău crypto în buzunar, fără să-l pot folosi. Exceptând cazul în care moneda se duce pe apa sâmbetei; evident, toată zona asta crypto e cumva la început, așa că trebuie să fii atent, iar numărul comercianților serioși e mic, dar cu timpul sper ca lucrurile să evolueze.

Deocamdată, am constatat că există și platforme românești care te lasă să tranzacționezi monede crypto, ceea ce este îmbucurător. Rămâne să le studiez mai mult și eventual să vă spun cum merg tranzacțiile. :) Voi ați schimbat vreodată bitcoini sau alte monede similare?