Suntem inca departe de toleranta manifestata in occident fata de comunitatile de travestiti, dar chiar si asa, o aparitie mai atipica si care, in pofida machiajului, a hainelor clar feminine v-ar putea intriga, realizand ca in spatele acelei tinute este un barbat cu sau fara inclinatii homosexuale, nu mai este chiar atat de socanta ca in urma cu mai mai multi ani, cand cu siguranta o astfel de prezenta era o raritate. Iar prima explicatie la care se gandesc unii dintre noi cand vine vorba despre travestiti se refera la un astfel de caz, un barbat nonconformist, excentric, care adopta un stil vestimentar pur feminin, alaturi de gesturile specifice pentru sexul frumos, de multe ori mult mai afectate, teatrale, toate acestea reprezentand modul lui de a se exprima public, de a arata ca nu se regaseste in rolul masculin cu care s-a nascut.
De fapt, nu este vorba de vreun curent aparut relativ recent, odata cu paradele extrem de colorate si zgomotoase ale comunitatilor mentionate. Travestiul este de fapt o forma de arta straveche, cu radacini in teatrul antic grecesc, cand doar barbatii puteau interpreta roluri, implicit pe cele feminine, regasit si multe secole mai tarziu in primele puneri in scena ale operei lui Shakespeare, apoi in fascinantul kabuki, teatrul traditional japonez, unde la fel, rolurile erau in exclusivitate atribuite doar persoanelor de sex masculin.
De-a lungul timpului, publicul vremii a savurat aceasta forma de arta, care necesita tehnica speciala si aptitudini deosebite, fie ca a fost vorba despre piese in genul dramatic, care emotionau puternic sau comedii, parodii, care starneau hohote de ras. Revenind in zilele noastre, sunt multe exemple de acest fel oglindite in productii cinematografice memorabile, in cadrul carora actori de exceptie au facut roluri fabuloase, interpretand travestiti.
Printre cele mai spectaculoase asemenea transformari prin care au trecut de dragul unui rol ofertant actori celebri, merita cu prisosinta mentionat Dustin Hoffman, in filmul Tootsie, intr-o remarcabila interpretare si aproape imposibil de recunoscut. De asemenea, intr-un registru comic, Robin Williams reusea in Mrs. Doubtfire sa intre in pielea unei simpatice dadace, iar Tony Curtis si Jack Lemon, in Unora le place jazz-ul (Some like it hot) dadeau viata unor simpatice muziciene, alaturi de fascinanta Marilyn Monroe.
Un rol de exceptie, incarcat de sensibilitate, delicatete si emotie, a prins viata prin interpretarea fara cusur a mai tanarului artist Eddie Redmayne, in Danish Girl. Exemple cu roluri de travestiti cunoscute publicului larg sunt evident multe, dar lista nu poate fi incheiata fara interpretarea magistrala, de data aceasta a unei actrite de top, Hilary Swank, in emotionantul film Boys don’t cry.
miercuri, 31 ianuarie 2018
Abonați-vă la:
Postări (Atom)