luni, 12 februarie 2018

Evaluarea corectă a unui imobil

 
Dacă intri pe un site de anunțuri imobiliare, vezi o grămadă de apartamente la niște prețuri de Occident. Personal nu-mi explic cum speră proprietarii să le vândă, câtă vreme urcă prețurile undeva sus, în stratosferă, și înclin să cred că piața imobiliară de azi este o bulă care se va sparge în viitor, din cauză că foarte puțini dispun de banii necesari cumpărării unui apartament într-un oraș mare din România. Până atunci însă, dacă vrei totuși să-ți cumperi un apartament și ai nevoie să-i afli prețul exact, poți apela la un evaluator ANEVAR.

casa

Ce este un evaluator ANEVAR? Un evaluator ANEVAR este, simplu spus, un evaluator imobiliar membru ANEVAR. ANEVAR este acronimul Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România. Această asociație a luat ființă în anul 2011, în baza Ordonanței Guvernului României nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată cu modificări prin Legea  nr. 99/2013, ca organizație profesională de  utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizați care dobândesc această calitate, în condițiile prevăzute de actul normativ mai sus menționat. Este o definiție alambicată, luată chiar de pe site-ul oficial. Pe scurt: ANEVAR este numele care-ți garantează că firma adusă de tine să-ți facă evaluarea chiar se pricepe la așa ceva iar actele pe care ți le semnează au valoare în fața instituțiilor românești. Sigur, ANEVAR s-a născut recent, dar membrii ei au și câte 20 de ani de experiență în domeniu.

Practic, există o întreagă nișă sau business al acestor evaluatori, care se ocupă în special cu evaluari cladiri comerciale, deoarece societățile comerciale au nevoie de evaluări periodice ale clădirilor din componența lor, în vederea stabilirii corecte a impozitului pe clădiri, care se face periodic, cel puțin o dată la trei ani. Un astfel de evaluator îți va fi de folos și atunci când vrei să calculezi aportul clădirii la capitalul social al companiei sau când vrei pur și simplu să obții un împrumut de la o bancă, ca persoană fizică, și ai nevoie de stabilirea valorii exacte a proprietății pe care vrei s-o pui gaj (sau pentru a cărei modernizare vrei să iei credit etc).

În concluzie, evaluatorii imobiliari sunt specializați pe estimarea cât mai corectă a prețului real al unui imobil sau al unei clădiri, pentru că aceste informații sunt folosite de bănci sau de stat, de exemplu în cadrul impozitării persoanelor juridice. Și ca atare, atunci când vrei să realizezi o tranzacție imobiliară, chiar dacă nu ai firmă, poți apela la serviciile lor pentru a afla dacă prețul cerut de cumpărător este sau nu justificat. Concret, dacă vrei să iei un apartament în capitală, poți să-i faci o evaluare prealabilă, pentru a vedea dacă nu cumva apartamentul respectiv valorează doar pe jumătate, datorită de exemplu construcției vechi, ce stă să pice, sau din alte cauze pe care tu nu le știai, și astfel riști să-ți iei țeapă cumpărându-l.

Mai ales la cât au ajuns prețurile apartamentelor, poate că o astfel de evaluare merită.

Sfaturi pentru achiziția ușii potrivite

 
O ușă frumoasă, fie de interior, fie de exterior, este un element subtil ce poate face diferența între o cameră sau o locuință banală și una cu stil. De vreme ce de regulă închiriem sau cumpărăm o locuință cu ușile gata montate, tindem să le ignorăm, dar ele pot avea un efect dramatic asupra aspectului general al camerei sau apartamentului nostru. Dacă ești în postura de a-ți construi o casă de la zero sau de a schimba mobila și te gândești ce uși de interior și uși de exterior să îți cumperi, mai jos ai câteva sfaturi care te pot ajuta să faci o alegere mai bună.

usa de exterior Lawa

Stilul ușii


Mai ales când vine vorba de usi de interior, trebuie avut în vedere ca acestea să se "asorteze" cu designul camerei, mobila și feelingul general. Cu alte cuvinte, degeaba îți cumperi o ușă de interior de lux, dacă alegi niște culori total nepotrivite cu cele pe care le au covorul și mobilierul, sau dacă stilurile ușii și ale mobilei nu sunt compatibile. Așa că primul lucru de care trebuie să ții cont când comanzi noua ușă este tocmai această potrivire perfectă cu camera sau holul unde vrei să o montezi. Pentru a sesiza eventualele potriviri sau dizarmonii, îți trebuie puțin simț estetic. În lipsa lui, nu te sfii să apelezi la opinia celorlalți membri de familie, a prietenilor sau chiar să ceri sfatul unor experți, după ce le-ai arătat în prealabil o poză cu camera unde dorești să o montezi sau după ce le-ai explicat ce mobilă vrei să cumperi pentru acea cameră.

Tipul ușii


Majoritatea dintre noi suntem obișnuiți cu uși clasice, care se deschid prin apăsarea pe o clanță și balansul ușii înspre înăuntru sau înafară, dar nu uita că există multe alte tipuri de uși, ce pot da un aer mult mai modern locuinței tale. De exemplu, există uși glisante, care alunecă de-a lungul peretelui, la stânga și/sau la dreapta. În afară de faptul că îți atrag privirea, ele sunt și practice, deoarece ocupă un spațiu minim chiar și atunci când se deschid larg. O astfel de opțiune are sens mai ales în cazul unor usi de exterior la comanda, dar există și uși de interior glisante. Un caz particular al ușilor glisante sunt așa-numitele uși de tip buzunar (pocket doors în engleză) care intră direct în perete, nu de-a lungul lui.

Materialul din care e construită ușa


Probabil cea mai scumpă și rafinată opțiune este cea a unor uși de interior sau exterior din lemn masiv. Lemnul a fost și va fi întotdeauna un material de mare clasă, ce se pretează la a fi folosit în aproape orice locuință și design, dar trebuie ținut cont de faptul că are și niște dezavantaje, cum ar fi rezistența scăzută la schimbări intense de temperatură și faptul că e inflamabil. Dacă dorești un material rezistent la apă și foc, poți opta pentru o ușă de exterior din metal sau o ușă de interior din sticlă, sau o combinație a acestor două materiale. Desigur, există și uși mai puțin pretențioase, din pal sau diverse alte materiale, care sunt mai ieftine.

Prețul ușii alese


Nu în ultimul rând, prețul este și el un element de care putem ține seama. Dar este un element care ne poate induce uneori în eroare. Specialiștii recomandă să nu ne cumpărăm cele mai ieftine uși de interior, deoarece prețul mic este cel mai adesea asociat cu o calitate proastă a produselor cumpărate. De exemplu, în cazul unei uși glisante, un preț foarte mic poate fi semnul unui material prost sau al unui număr de cicluri (de câte ori poți închide și deschide ușa până se strică) redus. Partea bună aici este că la ora actuală poți găsi pe net o mulțime de oferte pentru uși de toate tipurile, având astfel posibilitatea de a compara ușor prețurile și celelalte caracteristici, înainte de a plasa comanda finală.