sâmbătă, 24 februarie 2018

Ce este un sistem ERP?

 
Ați auzit de Microsoft Office? Pariez că da, după cum pariez că o mare parte dintre cei care aveți joburi la birou folosiți măcar unul dintre produsele din suita Office, probabil Word sau Excel. Microsoft este blamată de multă lume pentru hibele pe care le avea Windowsul (mai ales în trecut, că versiunile noi sunt foarte stabile), dar pe partea de business, orice om serios folosește Office-ul lor, fără discuție. Excelul de la Microsoft, deși costă, nu este doar cel mai bogat în opțiuni, dar și cel mai rapid (pornește aproape instantaneu) și lipsit de erori. Suita Office constituie prima treaptă a unui sistem ERP.

Microsoft Dynamics NAV

Programe ca Word, Excel sau PowerPoint sunt foarte bune pentru redactarea anumitor referate, trasarea anumitor grafice, construcția anumitor tabele și monitorizarea evoluției vânzărilor sau diverse alte analize de birou, fiind tocmai de aceea folosite cu succes în cadrul aproape oricărei firme, inclusiv de la noi din România. Dar în cadrul unei firme care-și ține evidența pe calculator, ai nevoie de nșpe grafice, nșpe tabele, o mulțime de statistici. Ce-i lipsește suitei Office este tocmai elementul coagulant care să o transforme într-o soluție de ansamblu, care să poată gestiona toată activitatea firmei respective.

Ceva mai puÈ›ină lume È™tie că Microsoft a creat o astfel de soluÈ›ie universală, practic un sistem de cloud erp numit Microsoft Dynamics NAV, având în centru clasicul Office (ilustrat în clipul video de mai jos). ERP vinde de la enterprise resource planning È™i denotă faptul că sistemul în cauză este adecvat pentru companiile mici È™i mijlocii. Iar cloud vine de la faptul că toate datele sunt păstrate în spaÈ›iul virtual (pe serverele Windows Azure, foarte fiabile). Ce face acest sistem? Este practic o aplicaÈ›ie coerentă care vă poate stoca toată activitatea firmei într-un mod unitar È™i eficient. Evident, având datele salvate acolo, beneficiaÈ›i de o mulÈ›ime de instrumente de analiză È™i planificare foarte bine gândite astfel încât să fie cât mai simple È™i utile, pe care le puteÈ›i apela dintr-o unică interfață È™i care sunt foarte uÈ™or de folosit.

Faptul că sunt în cloud le face imune la eventualele căderi de curent sau la stricarea calculatoarelor din sediul firmei dvs și vă dă posibilitatea de a fi productivi chiar și când sunteți acasă sau în concediu, conectați în aplicație doar prin intermediul tabletei sau a telefonului mobil. Evident, există o curbă necesară învățării acestui sistem, dar există și variante românești, construite pe platforma oferită de Windows, care să vă asigure suportul necesar și să facă această tranziție sau învățare cât mai ușoară pentru dvs. Asta mai ales că vin cu două săptămâni de testare gratuită, ca să vedeți despre ce este vorba, înainte de a cumpăra.

De fapt și ca să fiu cinstit, eu știu de o singură variantă românească, respectiv cea din linkul de mai sus.

Românii și frica de psiholog

 
Dacă milionarii Occidentului merg la psiholog pentru orice fleac, lucru care a ajuns să fie parodiat în diverse producții hollywoodiene (vezi filmul Cu nașul la psihiatru), cred că românii se află la cealaltă extremă. Adică, au un soi de teamă sau de reținere atunci când vine vorba de o consultație psihologică. De ce? Probabil pentru că asociază domeniul psihologiei cu cel al psihiatriei și pornesc de la prejudecata că orice om care calcă pragul unui psiholog este apriori puțin sărit de pe fix (ambele raționamente fiind, evident, false). Ei bine, iată o ramură a psihologiei care n-are absolut nimic de-a face cu dereglarea psihică: terapia de cuplu.

cuplu - tineri indragostiti

După cum îi zice și numele, terapia de cuplu este o formă de terapie (adică de vindecare), ce operează la nivelul relațiilor de cuplu. Și ar trebui să beneficieze, prin asta, de aceeași atenție și considerație ca orice altă formă de terapie. Exact ca atunci când, dacă te doare capul sau burta, mergi la medic, atunci când ai probleme de cuplu, ai putea să iei în considerare vizita unui psiholog care se ocupă de așa ceva, pentru a preveni destrămarea relației și a reface armonia care exista la început. Cu toate acestea, câți români au curajul să accepte (în primul rând față de ei înșiși, deoarece vizita la cabinetul de psihologie este confidențială) faptul că au o problemă de cuplu și să încerce să o trateze, apelând la ajutorul unei persoane specializate?

Și totuși, nevoie de terapie de cuplu ar fi, și încă câtă! Dacă vă uitați în jurul vostru, o să observați, în pofida zâmbetelor false afișate de mai toată lumea, o mulțime de cupluri cu probleme. Uneori, aceste probleme nu sunt de azi de ieri, ci au cauze foarte profunde, care merg adânc în timp. De exemplu, deseori, încă de la începuturile unei relații, în patul conjugal dorm de fapt patru entități: bărbatul real și femeia reală, împreună cu proiecțiile lor, adică imaginea (falsă) pe care o are bărbatul despre partenera lui și imaginea (falsă) pe care o are femeia despre partenerul ei. Ignoranți la început cu privire la aceste false așteptări și proiecții nerealiste, pe măsură ce timpul trece și pasiunea inițială se domolește, cei doi vor ajunge să constate tot mai mult că omul de lângă ei, cu care poate s-au căsătorit și au un copil, este în realitate cu mult diferit de imaginea idilică pe care i-o construiseră la început. Evident, deși falia dintre cei doi devine aparentă abia târziu, în acest caz semințele ei au existat încă de la început. O vizită la psiholog chiar înainte de căsătorie, când totul părea că merge bine, i-ar fi ajutat pe cei doi să se înțeleagă mai bine unul pe celălalt, să aibă așteptări mai realiste unul de la celălalt și, eventual, să abordeze relația într-un mod mai înțelept.

Nu întotdeauna o relație trebuie să fie dureroasă pentru a necesita intervenția terapeutică a unui psiholog. De exemplu, există o mulțime de cupluri rutinate, plafonate, care au ajuns să își ducă viața dintr-un fel de obișnuință. În cazul lor, chiar dacă nu se poate spune că cineva suferă, nici nu mai putem vorbi de iubire și de fericire, ce par ascunse în câteva amintiri estompate. Reaprinderea pasiunii de început ar putea da un nou suflu acelor cupluri, dar cine s-o facă, dacă cei doi nu doresc să apeleze la ajutor? Alteori, soțul, de exemplu, este infidel. Desigur, soția va simți impulsul de a da vina pe soț ("De ce să mergem la psiholog? N-are ce să ne spună, e clar că tu ești de vină! Du-te tu la psiholog! Eu mă duc la mama!"), fără să se gândească că infidelitatea soțului arată că el a găsit în afara relației ceva ce îi lipsea în relație și că dacă acel ceva nu i-ar fi lipsit, n-ar fi avut niciun motiv să calce prin străchini.

Și exemplele pot continua la nesfârșit. Este oare o relație de iubire mai puțin importantă decât una de sănătate? Sper că veți fi de acord cu mine că nu. Este paradoxal modul în care românii pun iubirea pe primul loc (mai ales pe Facebook), dar evită să o îngrijească la fel cum îngrijesc florile din grădină și le plivesc de buruieni, să comunice în cuplu, să-și recunoască deschis eventualele probleme sau neîmpliniri și chiar să apeleze la sfatul unui prieten psiholog, pentru că asta este în primul rând psihologul, un prieten avizat.

Probabil că un psiholog ar putea explica mai bine decât mine fobia românilor pentru cabinetele cu prefixul „psiho” È™i utilitatea nobilei sale profesii. Din nefericire, foarte puÈ›ină lume îi va trece pragul, pentru a-i asculta aceste explicaÈ›ii.

Cât câștigă un vânzător de haine?

 
De circa 5 minute mă preocupă o întrebare ardentă: cât de mult câștigă un vânzător de haine? La ce mă refer: în orașul meu, ca și al dvs, există cu siguranță mai multe magazine unde se vând haine. Haine de bărbați, haine de femei, încălțăminte, ciorapi, șosete, blugi, costume, rochii, echipamente sport, în fine, tot ce ține de domeniul vestimentar. De regulă, aceste haine sunt relativ scumpe, în sensul că, cu un salariu obișnuit, nu ți le permiți în fiecare lună, sau în orice caz nu tot ce ți-ai dori. Aparent, te-ai putea gândi că o mare parte din banii pe care îi plătești pe acele haine merg mai departe, către producător, adaosul patronului de la magazinul tău fiind mic. Și totuși, asta să fie oare realitatea?

haine de firma

ÃŽntrebarea mi-a apărut în minte după ce am vizitat site-ul unui depozit de haine angro aduse din Occident. Hainele sunt de firmă È™i au niÈ™te preÈ›uri de te lasă mască. Sunt sortate pe diverse categorii, se cumpără la sac, iar preÈ›ul este per kilogram. De exemplu: un sac cu haine mix pentru adulÈ›i costă 27 de lei (plus TVA) pe kg. Sau jachete uÈ™oare damă, 25 de lei pe kg. Tricouri sportive unisex 18 lei pe kg È™amd. ÈšineÈ›i cont că hainele sunt sortate pe categorii È™i sunt de calitate superioară. Transportul pentru mai mulÈ›i saci e gratis.

Nu sunt sigur cât costă o haină nouă de firmă (de la producător), dar pe raft costă foarte mult. Ca client, dacă nu ai mari pretenții, poți să te îmbraci cu una luată la mâna a doua, pentru niște sume derizorii (prin comparație). De exemplu, să zicem că îți iei o fustă de primăvară nouă, de firmă, pe care dai câteva sute de lei. Calitatea de a fi nouă are efect doar la primele purtări. După ce o porți de două ori, fusta și-a pierdut deja această calitate, așa că acum este o fustă deja purtată, deja folosită. La fel de bine puteai s-o iei la mâna a doua de la bun început, adică purtată, pentru numai câțiva zeci de lei în loc de câteva sute.

Iar românii observă lucrul ăsta. În zona mea este o piață unde vin țigani cu haine foarte foarte ieftine. De exemplu, geci groase, de iarnă, cu fermoar, capișon, buzunare etc, la 5-10 lei bucata! Nu vă aburesc, oricât de incredibil pare. Din păcate, multe sunt murdare, unele rupte, adică este clar că n-ai nicio siguranță că ele n-au fost culese din gunoaie, gen. Poate cine se respectă nu va cumpăra de la ei. Și poate la voi nu există astfel de piețe. Dar față de un magazin cu haine noi și scumpe, soluția unor haine angro second hand este o opțiune care ar putea atrage cea mai mare parte a clienților: aceia care nici n-au bani să umble doar la costum Armani, nici nu vor să-și cumpere haine de la țigani. Și vor ceva de firmă/calitate.

Cred că ce vreau să zic este că dacă aș avea un magazin vestimentar, mi-aș face un raion pentru astfel de haine second de firmă, aduse la sac și plătite la kilogram. Dar bune.

Idei de afaceri în 2018: asociație de meseriași

 
Acum câțiva ani buni, Silviu Prigoană, întrebat la televizor despre ce domenii mai sunt profitabile în zilele noastre, dădea, la sfaturi de afaceri, domeniul prestărilor de servicii. Ei bine, dacă mă uit în jurul meu, constat că avea dreptate. Serviciile au funcționat și vor funcționa întotdeauna. Gândiți-vă de exemplu la cât de greu vă ajung coletele comandate online, fapt care arată că este loc de profit pe nișa serviciilor de curierat. Dar unul dintre domeniile abordabile de către un om obișnuit, fără prea multă școală, este cel al meseriilor: instalator, electrician etc.

instalator

Indiferent de condițiile economice, creștere sau recesiune, indiferent de nivelul de trai, întotdeauna va fi ceva de construit sau de reparat pe la casa omului. Uneori nu trebuie să fie lucruri majore. De exemplu, mama a fost la o reuniune de familie, cu frații și surorile ei, la țară, și cineva le-a făcut poze cu telefonul. I-am scos două din acele poze pe hârtii A4 și pentru că arătau foarte bine, a vrut să le înrămeze. Soluția a venit de la un fel de asociație de oameni pricepuți la diverse, intitulată Micii Meseriași, care i-au făcut tablourile dorite dar, la nevoie, i-ar fi putut printa niște cărți de vizită sau repara ceva prin casă.

Ideea nu e doar specifică Ardealului. De exemplu, văd că în BucureÈ™ti există o echipă de instalatori, electricieni, zugravi, zidari etc, respectiv 07handyman, care, tot aÈ™a, îți rezolvă orice problemă din casă, prompt È™i eficient, în mod profesionist. Èši se sparge sau înfundă o conductă de apă, ai nevoie de înlocuirea unui robinet etc, îi suni È™i trimit un om sau o echipă la tine, totul legal, au autorizaÈ›ii È™i îți oferă garanÈ›ie de doi ani pe lucrarea efectuată. Ai peste două luni o problemă cu instalaÈ›ia electrică sau cu altceva? Apelezi tot la ei. De fapt, handyman s-a extins È™i în alte mari oraÈ™e din È›ară, fapt care arată că au avut succes.

Și asta e una din ideile de afaceri nu doar nefalimentare, ci chiar care se pot dovedi o mină de aur: mai mulți instalatori, electricieni șamd, într-un cuvânt meseriași, se asociază și își fac o mică firmă prin care prestează servicii în zonă. Faptul că sunt mai mulți și că se pricep la orice i-ar face foarte populari extrem de repede. Iar seriozitatea și serviciile de calitate le-ar aduce foarte mulți clienți (și evident bani), pentru că pe net foarte mulți oameni se plâng de instalatorul care nu se prezintă la ora programată, de electricianul care acuză cât de prost a lucrat cel de dinaintea lui, de meseriași neserioși, de lipsa acută de meseriași.

Sigur, trebuie să știi meserie și să fii dispus să muncești. Dar ar merge.

Transport cu microbuzul în Germania

 
Scaune rabatabile, aer conditionat, incalzire in scaune, prize individuale, sistem audiu video. Ce au toate aceste sintagme în comun sau unde le-ai putea găsi pe toate, la pachet? Răspunsul este: pe https://zgr.ro/transport-persoane-romania-germania/. Site-ul din link oferă curse regulate, chiar zilnice din România spre Germania (È™i de mai multe ori pe săptămână din Germania spre România) în condiÈ›ii foarte bune. La aÈ™a condiÈ›ii, te poÈ›i aÈ™tepta la preÈ›uri mari, nu? Ei bine, Zgr se laudă cu preÈ›uri cu până la 60% mai mici decât concurenÈ›a.

microbuze zgr

Din punctul meu de vedere, atunci când vorbim de niÈ™te servicii, orice tip de servicii, È™i aici intră evident È™i serviciile de transport, unul dintre lucrurile pe care trebuie ca prestatorul să le ofere este siguranÈ›a. De exemplu, siguranÈ›a că ai o cursă care pleacă la o anumită zi, la o anumită oră È™i că te poÈ›i baza pe acest program, care nu se schimbă mai mereu. MulÈ›i oameni preferă să meargă chiar cu o firmă mai scumpă, atât timp cât aceasta le oferă flexibilitatea È™i siguranÈ›a dorită. Zgr are curse microbuze catre germania în fiecare zi, lucru care e extrem de avantajos È™i flexibil, È™i oferă asistență telefonică non-stop, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. ÃŽn plus, condiÈ›iile sunt foarte bune, după cum spuneam anterior, iar în preÈ› (care este mai mic decât media de pe piață) este inclus un bagaj de 40 de kg. Deci nu doar siguranță È™i flexibilitate, ci È™i curse ieftine. Ce È›i-ai putea dori mai mult? Ei bine, asta nu e tot.

Am lăsat la urmă partea cea mai interesantă. CireaÈ™a de pe tort o constituie faptul că un transport romania germania cu Zgr.ro te duce direct la destinaÈ›ie. Adică, microbuzul te lasă direct la adresa la care vrei să ajungi! Este un avantaj uriaÈ™, din motive pe care nici n-are rost să le detaliez. Dar, ca simplu exerciÈ›iu de imaginaÈ›ie: ajungi într-un oraÈ™ mare dintr-o È›ară străină, pe care nu-l cunoÈ™ti. Fără să fii de-al locului, riÈ™ti să fii luat în primire de niÈ™te taximetriÈ™ti È›epari, care te vor stoarce de bani, sau le creezi probleme rudelor, care trebuie să te aÈ™tepte acolo etc. Bani È™i timp pierdut în plus. Față de situaÈ›ia în care cobori din microbuz direct la domiciliu. Partea cu transportul până la adresa unde vrei să ajungi mi se pare cea mai tare, pentru că nici măcar cursele din România nu te duc la domiciliu!

Pare prea frumos ca să fie adevărat? Personal n-am călătorit cu Zgr Tour, dar pe site-ul lor veți găsi toate aceste detalii, alături de multe altele. Mă gândesc așadar că informația asta poate fi utilă celor care au de făcut curse Germania-România și invers, sau celor care au de trimis diverse pachete în afara țării. S-aveți un drum bun! :)