De obicei nu-ți pui problema unui sistem de alarmă, până când se ia curentul de câteva ori în zona unde locuiești, seara, iar tu auzi sirenele sistemelor de alarmă ale magazinelor de la parter, care, deconectate de la sursa de energie electrică, încep să șuiere de nebune. Și îți dai seama că fac asta pentru că presupun că cineva le-a tăiat cablul de alimentare. Sau până când afli că unui cunoscut de-al tău (sau unui blogger, cum a fost cazul lui Cetin) i s-a spart locuința de către hoți. Și atunci începi să te întrebi: merită să-ți instalezi un sistem de alarmă, și dacă da, ce calități sau proprietăți ai vrea să aibă acesta?
1. Sisteme de alarmă cu activare multiplă
În cele ce urmează am în vedere atât locuințele proprii, cât și să zicem spațiul unui magazin mic, care se dorește a fi protejat împotriva efracției. Și cred că primul lucru pe care l-aș dori de la un sistem de alarmă eficient ar fi ca el să poată avea senzori multipli, care să fie activați de către semnale diverse. De exemplu, să se activeze automat când în apropierea lui se produce un sunet foarte puternic, sau când senzorul de mișcare detectează ceva. Sau, da, când i se taie cablul de curent sau când se deschide ușa de la intrare sau un geam.
Ideea cu senzori diferiți mi-ar da certitudinea că dacă hoțul trece de un anumit senzor, va fi prins de un altul. Bine, ce spun eu s-ar putea să fie luat oarecum din filme, unde vedeai inclusiv sisteme de alarma cu raze laser, care de exemplu protejau bijuteriile scumpe din muzeele renumite, așadar nu știu dacă există soluții adaptate locuințelor obișnuite, dar cu siguranță dacă aș vrea să-mi instalez un astfel de sistem de alarmă, m-aș uita și la aspectul ăsta. Cel puțin aș căuta. Și, dacă nu există, ca firmă producătoare de soluții de securitate, aș începe să-l fabric la scară largă.
2. Programabil de pe telefon
Mi-ar plăcea să pot programa sistemul de alarmă de pe telefon. Să îi pot seta fusul orar în care să se activeze și să îi pot seta tipul de alarmă dorită. De exemplu, dacă detectează un zgomot, să-mi dea o alertă pe telefon, iar dacă zgomotul continuă (sau mai apare ceva, ușa este spartă etc), să se pornească și o sirenă.
Ideea de programare printr-o aplicație telefonică este strâns legată de o plajă mare de configurații, eu de exemplu putând alege să primesc doar o alarmă silențioasă în anumite cazuri (sau la început) și apoi, dacă doresc, să apăs un buton care să declanșeze o alarmă sonoră în camera mea, sau dimpotrivă, să îl las pe hoț să creadă că nu a fost detectat în timp ce alertez poliția care va veni peste el. Din nou, nu știu în ce măsură sistemele de alarma actuale se pliază pe această cerință a mea.
3. Înregistrare video în cloud
În sfârșit, dacă nu reușesc să prind hoțul în fapt, ar fi frumos să am măcar o dovadă video care să-mi permită identificarea lui vizuală. Deci, mă gândesc la niște sisteme de alarma care să pornească automat înregistrarea video când senzorul de mișcare detectează ceva în cameră. Știu sigur că astfel de instrumente există, dar mai e un mic-mare chițibuș: degeaba camera video îl înregistrează, dacă salvează acel clip video local. Că hoțul va putea scoate discul pe care a fost înregistrat. Deci, ideal ar fi un sistem de alarmă care să înregistreze video direct în cloud, unde cel care a spart casa, chiar dacă găsește sistemul de alarmă și îl dezactivează, nu are acces (în cloud). Iar eu rămân cu înregistrarea feței lui.
Cam asta, pe scurt. Dacă aveți și voi alte idei, treceți-le în comentarii.