Există două cazuri generale, mari și late, în care ai nevoie de un evaluator imobiliar. Primul este cazul în care vrei să vinzi un imobil. A doua este situația în care vrei să girezi cu un imobil, de exemplu un împrumut de la bancă. Aceste cazuri pot avea numeroase subcazuri, dar cam toate se înscriu aici. În ambele situații de mai sus vei avea nevoie de serviciile unui evaluator imobiliar care are drept principal scop stabilirea prețului corect al imobilului în cauză.
Este important de notat că o evaluare imobiliară depășește granițele unei simple inspecții de suprafață. Mai este de asemenea util de reținut că este bine ca evaluatorul contractat să fie acreditat de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) și firma în cadrul căreia își desfășoară activitatea să îți ofere o anumită garanție pentru serviciile prestate.
Dacă în cazul în care împrumuți bani sau iei un credit ipotecar banca este cea care va apela la un evaluator imobiliar pentru a stabili valoarea locuinței tale și a vedea dacă ea acoperă împrumutul luat (altfel, dacă nu-ți mai plătești ratele, riscând să rămână în pagubă prin valorificarea ei), în cazul în care vrei să cumperi sau să vinzi un imobil, tu ești cel care trebuie să apeleze la acest evaluator imobiliar, așa că este bine să cunoști aceste detalii din timp.
Ce poate să-ți aducă el în plus față de, să zicem, evaluarea ta subiectivă, de proprietar? Tocmai că el îți va face o evaluare obiectivă. Deseori proprietarul unui imobil va fi "biased" în a-și evalua propria locuință, pe care va cere fie mai mult, fie mai puțin. Uneori și datorită faptului că nu cunoaște suficiente informații din industria imobiliară, pe care să le pună în balanță. Un preț incorect înseamnă de obicei timp pierdut, deoarece potențialul cumpărător va fi neîncrezător, fie pentru că i se cere prea mult pentru cât valorează locuința respectivă, fie pentru că i se cere prea puțin - și atunci poate că imobilul ascunde unele defecte mai puțin vizibile.
În sfârșit, trebuie reținut că evaluarea unui imobil ține cont și de alte lucruri decât strict elementele componente ale imobilului în cauză. Astfel, evaluatorul imobiliar contractat se va uita la prețurile din zona respectivă, mai ales cele ale apartamentelor de același timp, la istoricul lor, la poziția imobilului și accesul lui la punctele importante din oraș, la prețul general și tendințele pieței imobiliare - putând chiar să te sfătuiască să aștepți un an cu vânzarea sau să te grăbești dacă vrei să obții o anumită sumă - și lista poate continua.
De vreme ce deseori este obligatoriu să angajezi un profesionist care să-ți evalueze corect casa sau proprietatea, este bine să nu ai resentimente în privința asta și să alegi unul cât mai serios, care să constituie un fel de arbitru obiectiv și să se asigure că locuința se va vinde sau cumpăra la prețul ei corect și avantajos pentru ambele părți implicate în tranzacție.