Zilele trecute am terminat de văzut ultimul sezon din Game of Thrones. După cum probabil știți, în serialul respectiv toată lumea spiona pe toată lumea. Și pentru că trăiau într-o perioadă în care luptele se purtau cu săbii și săgeți, filajul se făcea în varianta clasică, cu cineva care să te urmărească. Cel mai adesea se foloseau copii, care puteau trece aproape neobservați sau nebăgați în seamă și care erau ieftini. Și m-am gândit la ce diferență față de cum se poate spiona astăzi! Sigur, serialul în cauză este o fantezie, dar corespunde să zicem cu perioada medievală. Ei bine, tehnologia de astăzi i-ar face pe șefii serviciilor de spionaj din film să fie invidioși până și pe cel mai simplu om de rând.
Concret, dacă vrei să spionezi pe cineva, la ora de azi e suficient să intri pe Google, să dai o căutare după microfoane spion online și să ai la dispoziție câteva sute de lei cu care să îți cumperi un astfel de microfon spion. Iar posibilitățile sunt, cum se spune, nelimitate. Astăzi tehnologia a avansat atât de mult, încât aceste microfoane spion sunt practic imposibil de detectat de către victimă. În primul rând că ele sunt foarte mici. Ceea ce-i absolut de înțeles, dacă ne gândim că s-a reușit comprimarea unui întreg calculator în dimensiunea unui telefon mobil de buzunar! Iar puterea de calcul a acestui telefon este mai mare decât a calculatoarelor din '60, care ocupau dimensiunea unor dulapuri întregi. Păi dacă un calculator întreg a putut fi miniaturizat la nivelul unui telefon, cât de mic poate să fie un simplu microfon spion?
Vă spun eu, foarte mic. Suficient de mic încât să-l poți încorpora în cele mai diverse și aparent utile sau nevinovate gadgeturi. Spre exemplu, în pixuri sau ecusoane. Ori într-un prelungitor. Ia gândiți-vă puțin: vreți să vedeți ce vorbesc socrii la adresa voastră? Le faceți cadou un prelungitor normal. Doar că în interiorul lui se află ascuns un astfel de microfon spion. Care funcționează folosind tehnologia 4G și poate fi activat cu o simplă cartelă PrePay, după care înregistrează tot ce se vorbește în camera în care se află. Îl poți asculta de la distanță, sunând la numărul acelei cartele de pe telefonul tău. Sau îl poți programa de la distanță, cu o aplicație de pe telefon. Are senzori de sunet, astfel încât se pornește doar când cineva vorbește sau când se declanșează un sunet, pentru a evita să înregistreze ore în șir de liniște sau zgomot de fond, când nu este nimeni în cameră.
Desigur, ne putem pune întrebarea cât de etic este să-l folosești, dar am dat un singur exemplu. Îl poți monta și în casa sau mașina ta, dacă să zicem ai dubii despre fidelitatea partenerului. Și oricum, discuția nu-i despre cât de corect e să-l folosești, ci despre faptul că deja e foarte accesibil. Asta te poate face și pe tine victima inocentă a unui act de spionaj, atât acasă cât și la job. Cu un microfon spion care, acum câțiva ani, ar fi făcut parte din arsenalul de gadgeturi ale lui James Bond. Astăzi, tehnologia a progresat atât de mult, încât i-a transformat pe toți oamenii în potențiali James Bond, prin intermediul acestor microfoane spion online. Și, fața a doua a monedei, i-a transformat simultan pe toți în potențiale victime facile.