sâmbătă, 13 iulie 2019

Ce faci după ce ai terminat 8 clase sau liceul și nu-ți găsești de lucru?

 

Aud mereu în jur că școala nu te pregătește cu adevărat pentru o profesie, că scoate agramați pe bandă rulantă, că diplomele pe care le obțin ei nu le folosesc mai departe și nu-i ajută în a-și găsi o meserie, că sistemul este învechit și neadaptat la societatea modernă. Și este adevărat. Cel puțin eu asta cred, că într-adevăr la școală înveți o grămadă de lucruri care nu-ți folosesc la nimic și că programa este anapoda, gândită prost și aplicată cu picioarele, de către mulți profesori care nu sunt nici eu mai breji din punctul ăsta de vedere. Dar, pe de altă parte, dacă vrei să înveți o meserie, nu ești limitat la cursurile de pe băncii școlii.

manichiura

Ca în multe alte domenii ale unei economii libere, unde piața se reglează de la sine, era de așteptat ca deficiențele sau carențele din educație să fie suplinite de instituții alternative, care să-ți ofere cursuri cât se poate de pragmatice și utile. Iar aceste cursuri au apărut. Să luăm de pildă cazul unei fete proaspăt absolvente de liceu, care nu are nici aptitudinile și nici aplecarea de a da mai departe la o facultate, și și-ar dori să-și caute un job care să o facă împlinită și să-i aducă un venit stabil. Unde se angajează ea? O soluție ar fi să bată la poarta tuturor magazinelor din oraș, ca vânzătoare. Dar vânzătoare găsești la orice colț de stradă, că nu necesită nicio calificare specială. Un pas înainte pentru fata în cauză ar fi ca ea să urmeze niște cursuri de specializare ieftine și eficiente.

Cum ar fi niște cursuri manichiura, în cazul ei. La ora actuală există posibilitatea urmării unor astfel de cursuri de manichiură și pedichiură, care, spre deosebire de ce înveți la școală, sunt axate doar pe ceea ce vei avea cu adevărat nevoie să știi ca manichiuristă și pedichiuristă, fără niciun fel de balast sau informații în plus. Asta face ca durata unui astfel de curs să fie de numai circa 10 săptămâni, care iarăși, comparativ cu timpul investit pe băncile școlii, este foarte puțin. Practic, în mai puțin de 3 luni vei putea profesa deja meseria de manichiuristă și pedichiuristă. Prețul total al acestor cursuri este de circa 700 de lei. Ceea ce din nou reprezintă o investiție mult mai mică decât cea în școală, fie și dacă aduni numai costul manualelor, culegerilor și rechizitelor școlare pe care ai fost nevoită să ți le cumperi de-a lungul timpului.

Pe parcursul acestor 10 săptămâni din cadrul unor cursuri manichiura vei învăța tot ce ține de această meserie: întocmirea bonurilor de plată, pregătirea profesională, igienizarea locului de muncă, sterilizarea și dezinfectarea instrumentarului, utilizarea lui, programarea clientelei, execuția lucrărilor efective de manichiură și pedichiură, masarea mâinilor și a picioarelor, finisarea etc. Și, la sfârșit, vei avea o calificare superioară vânzătoarei de aprozar și posibilitatea unor câștiguri mai mari, plus aceea de a lucra cu persoane stilate sau chiar mici vedete din orașul tău. Sau, dacă îți place jobul și ești o persoană activă, de a-ți deschide mai târziu propriul tău business de manichiură și pedichiură, lucrând pe cont propriu.

În concluzie, în timp ce este adevărat că școala nu te ajută întotdeauna foarte mult, nu trebuie să gândești negativ, socotind că nu ai nicio șansă să te angajezi undeva. Este mult mai bine să îți păstrezi optimismul și să cauți diverse alternative, și poate că până la urmă vei ajunge să câștigi mai mult decât absolventa de facultate care se angajează undeva ca secretară, tu făcând în același timp ceva ce îți place cu adevărat.

    Choose :
  • OR
  • To comment