La ora actuală te lovești la tot pasul de anunțuri de angajări din partea unor studiouri de videochat, care toate îți promit marea cu sarea. Totuși, știm cu toții că multe joburi arată cu totul diferit din interior față de cum își fac reclamă. În plus, domeniul videochatului este un subiect sensibil, care te poate expune suplimentar, dacă iei legătura cu firme sau persoane dubioase. Așadar, cum deosebești un studio de videochat serios de unul la care poate nu este indicat să mergi? Iată mai jos câteva idei în direcția asta.
Rândurile următoare sunt scrise dintr-o perspectivă pur teoretică, în sensul că personal nu am călcat niciodată pragul unui astfel de studio. Dar asta nu înseamnă că nu pot să gândesc și să-mi pun niște întrebări de bun simț. Să zicem, așadar, că aud de un studio de videochat care se numește WhiteAgency și care face angajări. Cum aflu dacă este un studio serios sau nu, fără să cunosc absolut pe nimeni în domeniu, doar utilizându-mi inteligența? Păi, în primul rând verific dacă studioul respectiv are un site. Dacă are un site, iar pe acel site sunt publicate adresa și datele de contact, atunci înseamnă că oamenii din spatele acelui studio sunt deschiși, nu au nimic de ascuns. Cineva care are ceva de ascuns, de exemplu care nu are un studio real de videochat ci este un pește care vrea să atragă fete de care să se folosească, evident că nu își va face publice datele și numerele de telefon.
În cazul de față, firma noastră are site, se numește chiar WhiteAgency, iar acolo sunt trecute adresa, datele de contact și câteva informații despre ei.
Apoi, ne uităm la prezența în Social Media. Pentru că una e să ai un site, în care spui tu câteva lucruri despre tine, și alta e ce spun alții despre tine. În cazul nostru, găsim că WhiteAgency are o pagină de Facebook, care are peste 3600 de fani. Dar cum știm că like-urile sunt ușor de cumpărat, ne uităm și la alte elemente care să ne dea câteva indicii despre seriozitatea firmei. În cazul nostru, pe pagină se postează destul de des (deci nu este o pagină moartă), fiecare postare are circa 7-9 like-uri (deci există interacțiune), găsim 15 recenzii (cu nota totală 5, adică maxim) și vedem că și-au publicat și pe Facebook adresa și numărul de telefon.
În pasul următor, revenim la site și ne uităm unde vom lucra. Există pe site o galerie foto care să ne ofere imagini cu privire la viitorul loc unde ne vom desfășura activitatea? Ne plac condițiile de acolo? Arată elegant, modern, frumos? Vă las pe voi să intrați și să verificați dacă WhiteAgency bifează și acest punct (indiciu: da!).
În sfârșit, poate cel mai delicat sensibil: verificăm dacă veniturile care ni se promit sunt realiste! Pentru că de atâtea ori am avut ocazia să intru pe site-urile unor studiouri de videochat care aproape la fiecare pagină îți afișau mare, cu litere colorate, venituri de mii de euro, ori eu consider că aceasta este mai mult o modalitate înșelătoare de a le atrage pe viitoarele angajate. Pentru că, hai să ne gândim puțin mai serios: nicăieri nu stau câinii cu colaci în coadă și, oricât de bănos ar fi un job, întotdeauna vei câștiga mai puțin când te afli la început. Personal aș avea mai mare încredere într-un studio de videochat care îmi promite venituri bune dar realiste decât unul care îmi spune că voi câștiga din prima lună cât să-mi iau o mașină nouă, pentru că mai mult ca sigur că cel de-al doilea mă minte.
Ei bine, la WhiteAgency nu văd niciun astfel de anunț mare, colorat, cu sume care să mă facă să cad pe spate de uimire. Văd, în schimb, la pagina cu comisioane și bonusuri, faptul că aceste bonusuri cresc odată cu vechimea și experiența, ajungând de la 50% pentru o începătoare la 80% pentru cele vai vechi de un an. Deci, o bilă albă uriașă la acest capitol din partea mea!
În sfârșit, odată ce ne-am lămurit cu chestiunile de bază, ne putem uita și la alte elemente de detaliu care ne-ar interesa. De exemplu diverse alte bonusuri, cum ar fi, în cazul de față, faptul că WhiteAgency ne pune la dispoziție cazare ultra-centrală în capitală, dacă nu suntem din București și vrem să lucrăm la ei. Evident, presupun că vor exista și niște condiții, dar, cum ziceam, este un avantaj în plus.
Iată deci câteva metode simple de a verifica mental agenția la care te gândești să mergi, chiar fără să cunoști nimic despre ea. Desigur, rândurile de mai sus nu te pot duce la o concluzie perfectă. Ele nu îți garantează mie la sută că WhiteAgency este cel mai bun studio de videochat din capitală. Pentru asta ar trebui să vorbești cu cineva care a lucrat la ei sau să mergi tu însăți acolo. Dar cel puțin îți arată că mergând la ei, ai șanse mari să dai peste un studio serios.