duminică, 21 iulie 2019

De ce nu se folosesc table magnetice în școli?

 

Trăim într-o societate întoarsă cu susul în jos, ăsta fiind un mod de a spune că nu-i prea inteligentă. Nu știu voi, dar eu la școală am învățat de pe o tablă mare și neagră, pe care se scria cu cretă albă. Sau, mai rar, colorată. Astăzi, școlile cică s-au modernizat. Dar, în loc să modernizeze ceea ce trebuie, se schimbă lucruri care de fapt erau utile. De exemplu, se introduc tablete și iPad-uri, ca și cum asta i-ar ajuta pe elevi să învețe mai bine. Chiar zilele trecute am dat peste un articol în care se spunea că școala Reddam House din Anglia renunță la iPad-uri și revine la cărți tipărite pe hârtie, deoarece s-a constatat că tabletele electronice constituie mai degrabă o distracție în loc să-i ajute pe copii. Așadar, încercăm să schimbăm lucruri care de fapt sunt bune și lăsăm neschimbate lucruri care de fapt sunt proaste.

tablă neagră

Eu am următoarea întrebare: de ce școlile din România continuă să folosească tabla clasică care era pe vremea mea, în loc să o schimbe cu table magnetice de calitate? Care acum se găsesc foarte ușor și se pot comanda chiar online.

Serios întreb. Pentru că nu găsesc explicația. Prețul? O tablă magnetică de calitate costă, nu știu, câteva sute de lei? Una mare. Pe toate magazinele de profil, adică care vând așa ceva, și am pus link spre unul dintre ele mai sus, se specifică că astfel de table magnetice sunt foarte utile pentru conferințe, ședințe, planificări de vânzări, muncă de birou, joburi în care trebuie să faci niște grafice etc. Și da, sunt. Și da, firmele sunt principalii lor clienți. Dar de ce? Când și școlile ar putea să fie la fel de interesate de procurarea lor.

O tablă magnetică, cel puțin una de calitate, are câteva avantaje însemnate comparativ cu una clasică. În primul rând, tabla clasică este neagră și pe ea se scrie cu cretă albă. În timp ce o tablă magnetică este de regulă albă, și pe ea se scrie cu marker negru. Chiar dacă voi o să ziceți poate că albul obosește ochii mai repede, pentru mine e invers. În plus, o tablă albă arată mult mai frumos și mai modern. Apoi, scapi de praful pe care îl inspiri când scrii la tablă cu creta și mai ales când o ștergi cu buretele ăla groaznic! Și scapi de dusul buretelui și spălatul lui la baie. Pe bune, cât timp ne mai trebuie până să ne modernizăm?

O tablă magnetică este infinit mai sănătoasă și igienică decât una cu cretă. Apoi, este și mai elegantă. Se pretează la o mulțime de lucruri, care o fac și mai flexibilă. De exemplu, în afară de clasicul scris la tablă, o poți folosi pe post de ecran. Pe ea se pot proiecta diverse clipuri și filme educaționale, apropo de modernizarea învățământului. Filme pentru care nu trebuie să aduci un ecran separat. În sfârșit, este mobilă! Îi poți schimba ușor poziția sau o poți muta în altă clasă. Ca să nu mai zic de faptul că o poți achiziționa în diferite variante, modele și la dimensiuni felurite, care să se preteze oricărei aplicații școlare!

Acum, e adevărat că am găsit un forum din 2012 pe tema asta, unii profesori spunând că au achiziționat deja, dar eu, din câte știu, majoritatea școlilor continuă să folosească tabla tradițională, și mă întreb cât se poate de sincer de ce.

    Choose :
  • OR
  • To comment