sâmbătă, 13 iulie 2019

Reciclarea roților de mașină

 

V-ați pus vreodată întrebarea ce se petrece co roțile de mașină, după ce își dau obștescul sfârșit? Sau rotescul sfârșit, în cazul lor. Ei bine, ele se reciclează. Și, cum sunt alcătuite din două părți principale, cadrul metalic cu janta din interior și cauciucul de pe margine, fiecare parte se reciclează separat, așa că mai întâi cauciucul trebuie desfăcut de pe roată.


Desigur, desfacerea cauciucului de pe jantă s-ar putea realiza manual, dar această operație ar lua mult timp, mult efort și ar implica o doză de risc. Pentru procesarea unor cantități mari de roți, veți avea nevoie de o presa dezmembrari cauciuri, cum este cea din clipul anterior. Presa dezmembrari cauciuri din acele secvențe se numește Wagner WRD 850 și este produsă de firma austriacă Wagner. Este folosită la scară mondială, de exemplu clipul următor este din Germania, iar la noi o puteți achiziționa urmând linkul de mai sus.

O presă dezmembrări auto de acest tip poate procesa o cantitate foarte mare de roți, deoarece separă cauciucul de jantă în 30 de secunde. Există și o variantă mai ieftină, WRD 450, care ia un timp dublu. Cauciucul este separat prin presare hidraulică. Această presare deformează structura metalică din interior, iar asta face ca apoi cauciucul să se desprindă foarte ușor și să cadă. Ambele prese trebuie acționate cu amândouă mâinile simultan, pentru a întâmpina accidentele. Sunt deosebit de rezistente, fiabile și necesită mentenanță scăzută. Uzura este și ea mică, iar încălzirea e prevenită prin folosirea unei cantități mari de ulei.

Odată separate, cauciucul va urma un traseu indutrial care îl va tăia franjuri și apoi fărâmița în bucăți din ce în ce mai mici, separându-l totodată de firele metalice pe care le conține, până când rămân granule de cauciuc pur, cu o largă arie de utilizare în industria chimică. În timp ce cadrul metalic al roții, care de regulă e alcătuit din fier sau din aluminiu, va lua calea de reciclare a fierului vechi, pe care o cunoaște aproape toată lumea.

    Choose :
  • OR
  • To comment