Dacă mai demult sticla era folosită cu precădere în cazul geamurilor, în ultimii ani ea a început să joace un rol tot mai important în designul unor clădiri, magazine și locuințe moderne. Iată mai jos o scurtă listă cu câteva posibile întrebuințări ale sticlei în arhitectură:
1. Uși din sticlă transparentă, semitransparentă, fumurie sau colorată
Ușa este o importantă piesă a oricărei locuințe, separând două camere între ele sau interiorul de exterior. Cu toții știm modelele de uși din lemn sau uși cu geamuri mai mici sau mai mari, dar mai nou există o tendință de a se folosi uși construite complet din sticlă, atât la interior cât și la exterior. Surprinzător, o ușă din sticlă îți oferă mai multă flexibilitate decât una clasică. O poți vopsi în culori diferite. Datorită proprietăților refractare ale sticlei, ușa poate avea multiple irizații. Fiind inerent mai subțire, poate glisa, ocupând un spațiu redus. Arată foarte frumos. Evident, avantajul principal este că lasă lumina să treacă între două camere, deci asigură o luminozitate mai bună, și că îți permite să vezi dincolo de ea.
2. Balustrade din sticlă
Ca și în cazul ușilor, astăzi se folosesc tot mai multe balustrade de sticlă, atât la locuințele personale cât și în cadrul unor clădiri sau instituții publice. Avantajul lor principal constă în aspectul modern și inedit, care îți conferă totodată o mai mare vizibilitate și o mai bună luminozitate. Bineînțeles că în cazul unor balustrade de sticla avem nevoie de siguranță, și atunci balustradele în cauză vor fi alcătuite din sticlă securizată, de exemplu sticlă EVOLAM. Se obțin astfel balustrade foarte sigure. Balustradele de sticlă pot avea diferite modele, fiind prevăzute opțional cu mânere din lemn de stejar, iar sticla poate fi ultra clară, șablată sau fumurie. Balustradele de sticlă pot fi montate pe rampe, scări, balcoane, terase șamd.
3. Pereți, tavane și pardoseli din sticlă
Dacă tot am menționat uși și balustrade de sticlă, merită spus că putem avea un întreg perete format din sticlă. Acesta poate fi chiar un perete exterior, cum întâlnim în cazul fațadelor de magazine. Și, desigur, tavanul, ca și pardoseala, pot fi realizate din același material, obținând astfel, în final, o casă construită aproape complet din sticlă.
Sticla este un material transparent și perfect natural, în sensul că are în compoziția sa doar elemente naturale (ca nisipul). Nu mucegăiește, nu prinde umezeală și se degradează greu. Nu produce alergii și nu are efecte nocive asupra omului. Poate fi un bun izolator fonic. Peste toate acestea, arată foarte bine. Dar poate că principalul ei avantaj este faptul că lasă lumina să treacă și prin asta nu doar că oferă o perspectivă inedită, ci mai ales îmbunătățește foarte mult condițiile de luminozitate din casa sau locuința în care este montată. Motive suficiente ca să o facă, după cum spuneam, tot mai folosită în arhitectura modernă.