luni, 22 iulie 2019

Soluții de răcorire pe timp de vară

 

Din câte îmi aduc aminte vag, în perioada copilăriei verile erau mai frumoase decât acum. Da, era cald, ne jucam uneori băieții la bustul gol, dar nu erau căldurile toride de acum, arșița care te topește și te termină. Uneori te termină la propriu, deoarece în ultimii ani suntem asaltați de știri cu oameni care au făcut infarct sau au leșinat, li s-a făcut rău, din cauza căldurii. Astăzi nici măcar nu mai trebuie să ieși în oraș pentru ca temperatura de acasă, din propria locuință, să ți e pară insuportabilă și să îți dea senzația că te sufoci. Moment în care se pune serios problema unei modalități de a te răcori, alta decât să stai sub duș non-stop.

aparat aer conditionat

Prima soluție accesibilă în direcția scăderii temperaturii o reprezintă, desigur, aeroterma. Personal n-am avut niciodată o părere la superlativ despre aeroterme, deoarece ele nu furnizează aer condiționat propriu-zis, ci doar emit curenți de aer sau în limbaj popular fac vânt. Vântul pe care îl fac e compus tot din aer la temperatura camerei. În plus, aceasta nu este uniform (există aeroterme care se pot roti automat, pentru a acoperi succesiv fiecare latură a camerei) și va pune în circulație o grămadă de praf. Nu vei vedea acel praf, dar îl vei inhala.

Totuși, trebuie să recunosc că săptămânile trecute, aflându-mă într-o sală mare care nu era dotată cu aer condiționat și unde era o zăpușeală foarte mare, pornirea unei aeroterme mi-a schimbat radical impresia despre acest aparat. Care mai are avantajul mobilității (îl poți muta ușor dintr-o cameră în alta) și al prețului scăzut.

Dar dacă vrei o soluție serioasă și flexibilă cu care să ții temperatura sub control, un aparat de aer conditionat reprezintă o alegere mult mai bună. În primul rând, el nu acționează prin crearea unor curenți de aer care îți suflă foile din mână sau praful din cameră, ci prin răcirea treptată și armonioasă a temperaturii ambientale, printr-un mecanism asemănător cu cel de la baza funcționării frigiderelor moderne. De altfel, el chiar funcționează cu freon, asemenea frigiderului. Apoi, un aparat de aer condiționat îți permite reglarea temperaturii dorite și menținerea constantă a acelei temperaturi.

Nu în ultimul rând, aparatele moderne de aer condiționat beneficiază de o mulțime de funcționalități avansate, cum ar fi controlul prin telecomandă (și implicit printr-un smartphone dotat cu port infraroșu pe care s-a instalat aplicația corespunzătoare) și au o clasă energetică foarte avantajoasă, adică un consum redus de electricitate. Singurul dezavantaj notabil este, bineînțeles, prețul mult mai mare decât în cazul aerotermelor.

Voi cu ce vă răcoriți acasă, pe timp de vară?

    Choose :
  • OR
  • To comment