Deoarece hrana (alimentația) constituie una din nevoile de la baza piramidei lui Maslow și motorul principal al vieții, omul a transformat gătitul într-o artă și pasiune. Nevrând să se mulțumească cu hrana brută, el a inventat noi instrumente și modalități de a o transforma în gustoase și suculente feluri de mâncare. Iar această mâncare se gătește, de obicei, pe aragaz sau în cuptor. Pentru cei care sunt pasionați de arta culinară, iată mai jos 3 tipuri de cuptoare gastronomice inedite, care vor da alimentelor gătite de voi o aromă unică:
1. Cuptoare pe cărbuni
După cum și numele le spune, aceste cuptoare gastronomice folosesc drept combustibil termic cărbunii. Un cuptor pe cărbuni poate fi prevăzut cu un sertar cald și un dulap de stocare, ca și cu tăvi pentru grăsime și cenușă. Dincolo de aspectul tehnic, merită menționat că este un tip de cuptor eficient, mai ales din punct de vedere al timpului - permițând uneori prepararea alimentelor dorite în 4-5 minute. Generează o căldură internă de 250-350 de grade Celsius, ceea ce face ca mâncarea să fie mai degrabă prăjită decât gătită, cum ar fi într-un cuptor obișnuit, iar prin așezarea alimentelor direct pe tava cu cărbuni se pot obține gusturi unice.
2. Cuptoare cu convecție și umidificare
Aceste cuptoare combină calitățile unui cuptor obișnuit cu convecție cu cele ale unui steamer. Vitezei mari de coacere i se adaugă o calitate superioară a preparatelor.
În cazul unui cuptor cu convecție și umidificare, esențială este injecția controlată de aburi, care va da alimentelor o aromă și o frăgezime specială. Efectul poate fi îmbunătățit în cazul cuptoarelor care oferă posibilitatea distribuției forțate a aerului.
Evident, un astfel de cuptor poate fi folosit cu mare succes la gătirea unor produse de patiserie care, prin injecția specifică de aburi, vor fi pufoase și își vor păstra o anumită frăgezime imposibil de menținut în cazul cuptoarelor obișnuite. La modelele mai scumpe se poate seta și nivelul aburilor injectați.
3. Cuptoare holdomat
De câte ori nu ați preparat la cuptor hrana pentru cei dragi, care de exemplu erau afară la joacă, în curte sau la iarbă verde, doar pentru ca aceștia să piardă noțiunea timpului iar mâncarea să devină rece până la venirea lor? Cu siguranță s-a întâmplat nu o dată, și asta pentru că nu ați avut la dispoziție un cuptor care să mențină alimentele din interior la temperatura dorită timp de câteva ore. Este cazul unui holdomat, care face exact lucrul acesta.
Probabil intuiți că modelele de cuptoare gastronomice prezentate mai sus se adresează cu precădere industriei horeca și alimentare (baruri, restaurante, hoteluri etc), datorită eficienței și proprietăților lor speciale, dar pot fi utilizate, la dimensiuni mai mici, și în bucătăria proprie. De exemplu, un cuptor pe cărbuni mă duce cu gândul la o bucătărie de lux a unei vile moderne, vilă prevăzută și cu un șemineu, ca impresia de rustic să fie completă.